Cadrul fizico-geografic

 
Geografic comuna Boghicea se afla situata in unitatea de relief "Podisul Birladului de Nord".
Teritoriul comunei este strabatut de mai multe paraie printre care cele mai importante sunt: Paraul Velnitei, Paraul Sacovat, Paraul Causeni.
 
Clima
Este temperat continentala si destul de aspra iarna cu geruri puternice, cantitati mari de zapada si foarte des viscol, care ne creeaza mari probleme la infrastructura rutiera.
Relief specific podisului cu dealuri nu prea inalte.

 

Vegetația

Este destul de bogata, comuna fiind inconjurata de paduri unde predomina: stejarul, fagul, carpenul, frasinul, jugastrul. Printre pomii fructiferi cel mai des intalniti sunt: marul, parul, ciresul, visinul, prunul, s.a. In comuna merge foarte bine vita de vie deoarece dealurile sunt bine expuse la soare. In zona cresc foarte multe plante medicinale.
Comuna se constituie intr-o zona puternic melifera existand conditii foarte prielnice pentru practicarea si dezvoltarea stuparitului.In prezent in comuna sunt peste 10 stupari autorizati. Datorita cursurilor de apa, dar si din cauza ca nivelul panzei freatice este aproape de suprafata, in comuna sunt foarte multe iazuri si inca multe oportunitati pentru dezvoltarea pisciculturii.

 

Fauna

Specifica padurilor de foioase, predominand mistretul, caprioara, iepurele, vulpea, bursucul s.a.
Printre animalele domestice cel mai puternic sector este sectorul ovin cu peste 5000 de oi, capre 500-800, sectorul bovin cu peste 500 capete, sectorul porcin peste 2000 capete.
Pasarile sunt crescute la nivelul gospodariilor individuale si predomina: gaina, gasca, rata, bibilica, curca (aproximativ 10000 de pasari).