Istoricul localităţii

1. Primaria comunei Boghicea s-a reinfiintat in august 2005 prin legea 214/2005.
Boghicea a fost comuna pana in anul 1968, cand a avut loc organizarea administrativ teritoriala si a fost comasata la comuna Bira.
Comuna Boghicea cuprinde 4 sate si anume: BOGHICEA, SLOBOZIA, CAUSENI si NISTRIA.
Satul resedinta de comuna este BOGHICEA, localul primariei fiind amplasat in centrul civic, vis-a-vis de Scoala cu clasele I-VIII si de Biserica ortodoxa.
In perioada 2005-2008 comuna a fost condusa de catre domnul VIOREL GAVRIL.
Din  2008-2012 și 2012-2016  este primar al comunei domnul prof. MIHAI EUGEN.

Organigrama primariei cuprinde un numar de 9 functionari, 2 demnitari(primar si viceprimar) si 5 paznici.

 

2. Fiind comuna relativ, nou reinfiintata nu s-a stabilit o zi a comunei.
Lipsa resurselor financiare si mai cu seama alte obiective au facut ca in lista de prioritizare a acestora, ziua comunei sa fie stabilita dupa rezolvarea altor probleme, mult mai urgente si mai importante pentru comunitate.

 

3. Geografic comuna Boghicea se afla situata in unitatea de relief "Podisul Birladului de Nord".
Teritoriul comunei este strabatut de mai multe paraie printre care cele mai importante sunt: Paraul Velnitei, Paraul Sacovat, Paraul Causeni.
Clima este temperat continentala si destul de aspra iarna cu geruri puternice, cantitati mari de zapada si foarte des viscol, care ne creeaza mari probleme la infrastructura rutiera.
Relief specific podisului cu dealuri nu prea inalte.

 

4. Vegetatia este destul de bogata, comuna fiind inconjurata de paduri unde predomina: stejarul, fagul, carpenul, frasinul, jugastrul. Printre pomii fructiferi cel mai des intalniti sunt: marul, parul, ciresul, visinul, prunul, s.a. In comuna merge foarte bine vita de vie deoarece dealurile sunt bine expuse la soare. In zona cresc foarte multe plante medicinale.
Comuna se constituie intr-o zona puternic melifera existand conditii foarte prielnice pentru practicarea si dezvoltarea stuparitului.In prezent in comuna sunt peste 10 stupari autorizati. Datorita cursurilor de apa, dar si din cauza ca nivelul panzei freatice este aproape de suprafata, in comuna sunt foarte multe iazuri si inca multe oportunitati pentru dezvoltarea pisciculturii.

 

5. Fauna comunei este specifica padurilor de foioase, predominand mistretul, caprioara, iepurele, vulpea, bursucul s.a.
Printre animalele domestice cel mai puternic sector este sectorul ovin cu peste 5000 de oi, capre 500-800, sectorul bovin cu peste 300 capete, sectorul porcin peste 500 capete.
Pasarile sunt crescute la nivelul gospodariilor individuale si predomina: gaina, gasca, rata, bibilica, curca (aproximativ 10000 de pasari).

 

6. Populatia comunei este de aproximativ 3000 de locuitori.
Structura pe varsta se prezinta astfel: aproximativ 400 de elevi, preprimar-primar-gimnazial 300 de copiii 0-3 ani, tineret cu varsta cuprinsa intre 15-25 ani 500 de persoane, adulti 25-50 ani aproximativ 1200 si peste 50 ani, aproximativ 600 persoane.
Din totalul populatiei 1700, aproximativ sunt de sex feminin si aproximativ 1300 sunt de sex masculin.
Populatia comunei este in proportie de 60-70% de confesiune ortodoxa si aproximativ 30-40% de confesiune romano-catolica.
Bisericile romano-catolice sunt situate in satele BOGHICEA si SLOBOZIA.
Bisericile ortodoxe sunt in: BOGHICEA, SLOBOZIA, CAUSENI si NISTRIA.
Marea majoritate a cetatenilor din comuna se ocupa cu agricultura: crescatori de oi, vaci, porci, albine.
Cel mai dezvoltat mestesug este butnaritul, mesterii din comun, mai ales din satul Boghicea, sunt recunoscuti in targurile din Moldova, pentru calitatea butoaielor, a cazilor si varietatea lor din punct de vedere al marimii.

 

7. In comuna functioneaza 4 scoli dintre care: Scoala cu clasele I-VIII BOGHICEA - scoala cu personalitate juridica, Scoala gimnaziala Slobozia, Scoala primara Nistria si Scoala primara Causeni.
Cea mai veche cladire a scolii este cea din satul Causeni, construita in anul 1950, la Boghicea, corpul B construit in anul 1954, corpul A in anul 1962 la fel ca si la SLOBOZIA.
Cea mai noua cladire este a Scolii de la Nistria care a fost construita in anul 2003. De-a lungul timpului o parte din absolventii scolilor din comuna BOGHICEA au ajuns medici, profesori, ingineri, preoti.
Scoala din Boghicea a avut mai multi directori printre care amintim: domnul Vasile Perju - 13 ani 1960-1973, domnul profesor Carp Gheorghe - 8 ani 1973-1981, domnul profesor MIHAI EUGEN - 27 ani (1981-2008).
Cel mai vechi document care atesta invatamantul pe aceste meleaguri este un registru de inspectii scolare in care exista primul proces verbal datat luna septembrie 1893. La acea vreme scoala era condusa de preotul satului.
Scolile din comuna Boghicea sunt incadrate cu un numar de 29 cadre didactice.

 

8. Cateva considerente privitoare la istoricul bisericii din Boghicea
Satul Boghicea, unde isi are sediul si Parohia,isi trage numele de la primul sau locuitor si anume un calugar cu numele de Boghita, care isi facuse o mica sihastrie la marginea padurii cu sute de ani in urma; pe langa el s-au aciuat si alti cetateni si astfel a luat fiinta satul Boghicea.
Credinciosii ortodocsi din sat neavand biserica mergeau pentru cele spirituale la biserica din satul Doljesti. In anul 1784 proprietarul mosiei din Boghicea care se numea Gheorghe Stroescu, cu sotia sa Adela au inceput constructia unei biserici din piatra si caramida cu cheltuiala proprie pe mosia lor. Biserica a fost terminata in anul 1785 si s-a sfintit la data de 29 august 1785 primind hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul". La sfintire au luat parte Domnitorul Moldovei Grigorie Ghica-Voda, mitropolitul Iasiului, calugarul sarb Visarion de la Deva, Protopopul de Brasov Istratie Vasilovici si Preotul paroh Simion Dumbrava, primul paroh care a pastorit pana in anul 1801. Au urmat preotul Gheorghe Ivanovici 1801-1822, preotul Ilie Pavlovici 1822-1833, preotul Vasile Enachita 1833-1842, preotul Mina Florescu 1842-1854, preotul Alexandru Pilat 1854-1863, preotul Teodor Deleanu 1863-1871. Pana in 1898 a pastorit preotul Costica Todorescu care este inmormantat in cimitirul satului. Intre anii 1898-1901 parohia a fost suplinita de diferiti preoti. Parohia era compusa din satele Boghicea, Causeni, Slobozia, Nistria, Ghidion, Veja si Vadul Vejii.
Din anul 1907 a venit paroh preotul Petre Didilescu care, dupa cativa ani a hotarat sa zideasca o alta biserica.
In 1910 a inceput constructia actualei biserici, din contributia enoriasilor, cu o singura turla, in stil moldovenesc. Mesterii zidari au fost Spiru Vasile si Spiru Tache. Pictura a fost executata in ulei de pictorii Teoharie si Ioan Zarma din Turnu-Severin, in stil renascentist. Catapeteasma si mobilierul au fost lucrate de mesterul sculptor Iorgu Sapatoriul, din Roman.
Biserica s-a sfintit la 29 august 1920 de catre arhiereul Valerian Ploiesteanu, episcop de Roman.
Preotul paroh Petru Didilescu a pastorit pana in anul 1926. Dupa el au slujit urmatorii preoti: preotul Constantin Velescu 1926-1942, preotul Costica Didilescu 1942-1949, preotul Petru Coropceanu 1949-1951, preotul Gheorghe Movileanu 1951-1959. Parintele Movileanu a construit casa parohiala. Dupa el au urmat Puscasu Valerian 1959-1975, preotul Toma Victor 1975-1979. Parintele Toma Victor a construit clopotnita bisericii din Boghicea, a inceput constructia bisericii din Causeni si tot el este initiatorul constructiei Caminului Cultural din Boghicea. Dupa el a urmat preotul Gheorghiescu Marin 1979-1993 care a finalizat constructia bisericii din satul Causeni, a redimensionat casa parohiala si a construit doua capele in satele Slobozia si Nistria.
Din 1993 urmeaza preotul Mihai Florea care finalizeaza pictura interioara a bisericii din Boghicea. In 1994 s-a refacut pictura exterioara si biserica a fost refacuta in praf de piatra, s-au schimbat stranele si tot mobilierul din biserica. In 1995 in luna iunie biserica a fost sfintita de preasfintitul Eftimie Luca. In anul 2005 s-a construit casa praznicala din satul Boghicea, sfintita in luna noiembrie de preasfintitul arhiereu Ioachim Bacaoanu si parintele protopop Tuscanu Florin. In anul 2007 s-a refacut acoperisul bisericii din Boghicea si totodata s-au vopsit peretii exterior ai bisericii cu var lavabil. In anul 2008 biserica din Boghicea a fost imprejmuita cu gard din fier forjat. In 2007 s-a construit biserica din satul Slobozia si in prezent se lucreaza la pictura.
Constructia bisericii ortodoxe din satul Slobozia a fost inceputa pe timpul preotului paroh Mihai Florea in anul 2004 si finalizata in anul 2010 de catre preotul Vasile Ciocoiu. Hramul acestei biserici este "Sf. Apostoli Petru si Pavel".
In anul 1988 preotul Gheorghiescu Marin incepe constructia bisericii ortodoxe "Sf . Dumitru" din sat Nistria si o finalizeaza in anul 1992. In anul 2009 preotul paroh Vasile Ciocoiu incepe constructia casei praznicale si o termina in anul 2012.
Credinciosii de confesiune romano - catolica au 2 biserici in comuna si anume:
Biserica romano-catolica din satul SLOBOZIA cu hramul "Sf. Apostoli Petru si Paul" si biserica romano-catolica din satul BOGHICEA cu hramul "Inima lui Isus".
Biserica romano-catolica din satul Slobozia a fost construita in anul 1897 si a fost renovata odata cu casa parohiala de catre preotul paroh Ciobanu Adrian intre anii 2008-2012.
Adevarate monumente arhitecturale cele 4 biserici ortodoxe, cat si cele 2 romano-catolice aflate in comuna noastra, sunt cele mai frumoase si mai incarcate de istorie, vestigii.

 

9. In memoria eroilor cazuti in cele 2 razboaie mondiale s-a construit in incinta parohiei Bisericii ortodoxe din Boghicea un monument inchinat acestora. Pe partile laterale ale acestuia sunt cioplite in piatra numele a peste 100 de eroi originari din cele 4 sate ale comunei noastre.
In prezent mai supravietuiesc 6 veterani din al II-lea razboi mondial. Ne-am propus pentru viitor constructia unui monument al eroilor mult mai impunator si care sa reprezinte un reper pentru comunitatea noastra si in acelasi timp sa insemne recunostinta urmasilor eroilor cazuti la datorie pentru tara, comuna si satul lor.

 

10. In toate satele comunei sunt amenajate spatii comerciale dotate cu instalatii moderne de racire, si foarte bine aprovizionate. Sunt autorizate un numar de 9 dintre care cele mai importante sunt: SC TONY COM SRL, SC DALFF SRL, SC COSMIAL SRL.
Exista spatii comerciale moderne in toate cele 4 sate ale comunei.
In comuna sunt si 5 mori pentru macinat cereale.

 

11. Asigurarea sigurantei si securitatii starii de sanatate la nivelul comunitatii se efectueaza prin intermediul unui cabinet medical individual situat in centrul comunei -satul BOGHICEA si a unui punct medical amenajat in satul SLOBOZIA. De asemeni exista amenajat in satul BOGHICEA un punct farmaceutic foarte modern dotat cu aparatura electronica.
Cabinetul medical individual este amenajat in Caminul Cultural din Boghicea si este prevazaut cu o sala de asteptare si un cabinet de consultatii la fel ca si punctul medical din satul SLOBOZIA.
In cadrul cabinetului medical individual Boghicea isi desfasoara activitatea 2 medici de familie care se deplaseaza din comuna vecina BIRA, conform unui program stabilit.
In prezent facem eforturi sustinute din punct de vedere financiar si material pentru amenajarea unui dispensar modern la nivelul comunei - in satul BOGHICEA, care speram sa dea posibilitatea unui medic sa asigure o asistenta medicala zilnica si daca se poate 24 de ore din 24 . Acest dispensar va avea toate utilitatile in functiune: apa curenta, grupuri sanitare in interior, o sala de tratamente, o sala de consultatii, o sala de asteptare si in aceeasi cladire un punct farmaceutic.